January 25, 2021

Kina fillon planin ambicioz, do të testohen të gjithë 11 milionë banorët e Wuhanit


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/odalotit/public_html/wp/wp-content/plugins/wp-post-author/includes/awpa-functions.php on line 162

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/odalotit/public_html/wp/wp-content/plugins/wp-post-author/includes/awpa-functions.php on line 163

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/odalotit/public_html/wp/wp-content/plugins/wp-post-author/includes/awpa-functions.php on line 164

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/odalotit/public_html/wp/wp-content/plugins/wp-post-author/includes/awpa-functions.php on line 165

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/odalotit/public_html/wp/wp-content/plugins/wp-post-author/includes/awpa-functions.php on line 166

Kina ka njoftuar një plan ambicioz për të testuar të gjithë popullsinë në Wuhan, qyteti ku filloi pandemia e koronavirusit. Vendimi pason gjashtë rastet e reja të koronavirusit në qytet, për herë të parë që nga fillimi i prillit.


Autoritetet fillimisht premtuan të testojnë të gjithë 11 milionë njerëzit në 10 ditë, megjithëse duket se është një mision i pamundur.

Sa kohë do të zgjasë testimi?

Në fund të prillit, qeveria provinciale Hubei njoftoi se 63,000 njerëz po testoheshin çdo ditë në Wuhan. Ditën e dielë, 10 maj, ai numër kishte rënë nën 40,000.

Ka më shumë se 60 qendra testimi në qytet, sipas gazetës zyrtare Hubei. Ato kanë një kapacitet maksimal prej 100,000 testesh në ditë, gjë që e bën të vështirë testimin e të gjithë popullatës në 10 ditë.

Autoritetet thanë që testimi nuk do të fillonte dhe mbaronte në të njëjtën periudhë dhjetë ditore.

“Disa zona të qytetit do të fillojnë testimin në 12 maj, dhe të tjera në 17 maj, për shembull. Areado zonë do të përfundojë provën brenda 10 ditëve nga fillimi i saj”, tha Qendra e Kontrollit të Sëmundjeve Wuhan.

Sidoqoftë, sipas një raporti të Reuters më 13 maj, përgatitjet filluan në vetëm dy nga 13 rrethet e qytetit.

Sa njerëz janë testuar deri më tani?

Deri në 14 maj, rreth 2.7 milionë njerëz në qytet ishin testuar tashmë, raportojnë media lokale.

Sidoqoftë, Yang Zanki, drejtor i Departamentit të Biologjisë Patologjike në Universitetin Wuhan, tha që ai besonte se midis tre dhe pesë milionë njerëz në qytet ishin testuar tashmë.

Autoritetet thonë se rreth pesë milion njerëz u larguan nga Wuhan për Vitin e Ri hënor para se qyteti të bllokohej në 23 janar. Bllokada zgjati deri më 8 prill, dhe nuk dihet se sa njerëz janë kthyer deri më tani.

A duhet të testohen të gjithë?

Autoritetet thonë se testi do të fillojë me njerëzit në rrezik më të madh – për shembull në zona më të vjetra, me popullsi të dendur, si dhe me ato me punë kyçe siç është kujdesi shëndetësor.

Gjithashtu, personat që janë testuar në shtatë ditët e mëparshme nuk do të duhet të testohen përsëri.

Ai shtoi se “asnjëherë nuk dihet nëse njerëzit do të infektohen pasi të testohen negativë”. Sidoqoftë, ekzistojnë frika nga një valë tjetër e infeksionit në qytet.