March 1, 2021

Ja se cilat përfitime të mahnitshme ndodhin në trupin tonë kur ne nuk pijmë cigare


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/odalotit/public_html/wp/wp-content/plugins/wp-post-author/includes/awpa-functions.php on line 162

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/odalotit/public_html/wp/wp-content/plugins/wp-post-author/includes/awpa-functions.php on line 163

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/odalotit/public_html/wp/wp-content/plugins/wp-post-author/includes/awpa-functions.php on line 164

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/odalotit/public_html/wp/wp-content/plugins/wp-post-author/includes/awpa-functions.php on line 165

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/odalotit/public_html/wp/wp-content/plugins/wp-post-author/includes/awpa-functions.php on line 166

Përfitimet janë pothuajse të menjëhershme. Sapo një person ndalon pirjen e duhanit trupi i tij fillon të shërohet në mënyrat e mëposhtme:

Pas 1 ore

Në pak sa 20 minuta pasi pihet cigaren e fundit, rrahjet e zemrës bien dhe kthehen në normale. Presioni i gjakut fillon të bjerë dhe qarkullimi mund të fillojë të përmirësohet.

Pas 12 orësh

Cigaret përmbajnë shumë toksina të njohura, përfshirë monoksidin e karbonit, një gaz i pranishëm në tymin e cigares.

Ky gaz mund të jetë i dëmshëm ose fatal në doza të larta dhe parandalon oksigjenin të hyjë në mushkëri dhe gjak. Kur thithet në doza të mëdha brenda një kohe të shkurtër, mbytja mund të ndodhë nga mungesa e oksigjenit.

Pas vetëm 12 orësh pa cigare, trupi pastron veten nga monoksidi i tepërt i karbonit nga cigaret. Niveli i monoksidit të karbonit kthehet në normale, duke rritur nivelin e oksigjenit të trupit.

Pas 1 dite

Vetëm 1 ditë pasi të keni lënë duhanin, rreziku i sulmit në zemër fillon të ulet.

Pirja e duhanit ngre rrezikun e zhvillimit të sëmundjes koronare të zemrës duke ulur kolesterolin e mirë, gjë që e bën më të vështirë ushtrimin e shëndetshëm nga zemra. Pirja e duhanit gjithashtu rrit presionin e gjakut dhe rrit mpiksjen e gjakut, duke rritur rrezikun e goditjes në tru.

1 ditë pas ndërprerjes së duhanit, presioni i gjakut i një personi fillon të bjerë, duke zvogëluar rrezikun e sëmundjes së zemrës nga presioni i lartë i gjakut i shkaktuar nga pirja e duhanit. Në këtë kohë të shkurtër, nivelet e oksigjenit të një personi do të rriten, duke e bërë aktivitetin fizik dhe ushtrimin më të lehtë për të bërë, duke promovuar zakone të shëndetshme nga zemra.

Pas 2 ditësh

Pirja e duhanit dëmton mbaresat nervore përgjegjëse për shqisat e aromës dhe shijes. Në sa më pak se 2 ditë pas pushimit, një person mund të vërejë një erë dhe një  shije më mirë  se më  parë .

Pas 3 ditësh

3 ditë pas ndalimit të duhanit, nivelet e nikotinës në trupin e një personi janë varur. Ndërsa është më e shëndetshme të mos keni nikotinë në trup, ky varfërim fillestar mund të shkaktojë tërheqje të nikotinës. Rreth 3 ditë pas braktisjes, shumica e njerëzve do të pësojnë ndryshime rreth  humorit dhe nervozës me dhimbje koke të forta.

Pas 1 muaji

Në sa më pak se 1 muaj, funksioni i mushkërive të një personi fillon të përmirësohet. Ndërsa mushkëritë shërohen dhe kapaciteti i mushkërive përmirësohet, ish-duhanpirësit mund të vërejnë më pak kollitje. Qëndrueshmëria atletike rritet dhe ish-duhanpirësit mund të vërejnë një aftësi të përtërirë për aktivitete kardiovaskulare, të tilla si vrapimi dhe kërcimi.

Pas 1-3 muajsh

Për disa muajt e ardhshëm pas ndalimit, qarkullimi vazhdon të përmirësohet.

Pas 9 muajsh

Nëntë muaj pas pushimit, mushkëritë janë shëruar dukshëm. Strukturat delikate, të ngjashme me flokët, brenda mushkërive të njohura si cilia, janë rikuperuar nga numri i tymit të cigares që mori mbi ta. Këto struktura ndihmojnë në shtytjen e mukusit nga mushkëritë dhe ndihmojnë në luftimin e infeksioneve.

Rreth kësaj kohe, shumë ish-duhanpirësit vërejnë një ulje të shpeshtësisë së infeksioneve të mushkërive sepse qelizat e shëruara mund ta bëjnë punën e tyre më lehtë.

Pas 1 viti

Rreziku i sëmundjeve të zemrës do të ulet përgjysmë pasi të hiqni dorë nga pirja e duhanit për 1 vit, dhe arteriet dhe enët e gjakut do të fillojnë të zgjerohen pas 5 vjetësh.

Një vit pas ndërprerjes së duhanit, rreziku i një personi për sëmundje koronare të zemrës zvogëlohet përgjysmë. Ky rrezik do të vazhdojë të bjerë mbi notën 1-vjeçare.

Pas 5 vjetësh

Cigaret përmbajnë shumë toksina të njohura që bëjnë që arteriet dhe enët e gjakut të ngushtohen. Këto toksina të njëjta rrisin gjithashtu mundësinë e zhvillimit të mpiksjes së gjakut.

Pas 5 vjetësh pa pirë duhan, trupi është shëruar mjaftueshëm që arteriet dhe enët e gjakut të fillojnë përsëri të zgjerohen. Kjo zgjerim do të thotë që gjaku ka më pak të ngjarë të koagulojë, duke ulur rrezikun e goditjes në tru.

Rreziku i goditjes do të vazhdojë të zvogëlohet gjatë 10 viteve të ardhshme pasi trupi shërohet gjithnjë e më shumë.

Pas 10 vjetësh

Pas 10 vjetësh, shanset e një personi për të zhvilluar kancer të mushkërive dhe të vdes prej tij janë shkurtuar përafërsisht në gjysmë krahasuar me dikë që vazhdon të pijë duhan. Mundësia e zhvillimit të kancerit të gojës, fytit ose pankreasit është ulur ndjeshëm.

Pas 15 vjetësh

Pas 15 vjetësh të pushimit nga pirja e duhanit, mundësia e zhvillimit të sëmundjes koronare të zemrës është ekuivalenti i një jo-duhanpirësi. Në mënyrë të ngjashme, rreziku i zhvillimit të kancerit të pankreasit ulet.

Pas 20 vjetësh

Pas 20 vjetësh, rreziku i vdekjes nga shkaqet që lidhen me pirjen e duhanit, përfshirë sëmundjen e mushkërive dhe kancerin, bie në nivelin e një personi që nuk ka pirë kurrë duhan në jetën e tyre.